Sernik jogurtowy „Malinowa zebra” bez pieczenia
319 kcal /
1336 kJKalorie
1336 kJKalorie
9 gBiałko
34 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód kokosowo-migdałowy: 50
- g płatków owsianych, błyskawicznych (patrz wskazówka)
- 50 g migdałów, w płatkach
- 40 g wiórków kokosowych
- 30 g ksylitolu
- 30 g erytrytolu
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Masa waniliowa: 15
- g żelatyny w proszku
- 50 g wody
- 800 g jogurtu typugreckiego podzielonego na kawałki, w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- 80 g ksylitolu
- 80 g erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- Masa malinowa: 15
- g żelatyny w proszku
- 50 g wody
- 300 g malin, świeżych
- 300 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 80 g ksylitolu
- 80 g erytrytolu
- 400 g jogurtu typugreckiego podzielonego na kawałki, w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
- migdały, w płatkach do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć płatki owsiane, migdały, wiórki kokosowe, ksylitol i olej, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i dłońmi rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna. Odstawić do lodówki na 10-15 min. W tym czasie kontynuować wykonywanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 5 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jogurt, dodać ksylitol i ekstrakt z wanilii, wymieszać15 s/obr. 3. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy waniliowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 5, następnie zmiksować1 min/obr. 9. Masę waniliową przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego żelatynę i wodę, dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na 5 min. Następnie kubek włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać ksylitol, zmiksować1 min/obr. 10. Masę przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy malinowej, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę, następnie dodać drugą łyżkę masy i ponownie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostały sos malinowy, dodać jogurt, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 5, następnie zmiksować1 min/obr. 9. Masę malinową przełożyć do innego naczynia. Na środek przygotowanej wcześniej tortownicy wlewać naprzemiennie po 2-3 łyżki masy waniliowej i malinowej, aż do skończenia obu mas (patrz wskazówka). Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (min. 4 godz.). Przed podaniem udekorować malinami i migdałami w płatkach. Sernik jogurtowy „Malinowa zebra” bez pieczenia podawać jako deser.