Sernik gotowany

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
392 kcal /
1642 kJ
Kalorie
14.3 gBiałko
46.3 gWęglowodany
16.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kajmak kakaowy: 400
  • g masy kajmakowej podzielonej na kawałki
  • 20 g mleka
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • Masa serowa: 400 – 450
  • g herbatników
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120 g mleka
  • 120 g budyniu śmietankowego, w proszku bez cukru
  • 4 jajka
  • 4 – 5 łyżek migdałów, w płatkach uprzednio uprażonych na suchej patelni

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kajmak, dodać mleko i kakao, podgrzewać2 min/70°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej herbatniki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, dodać masło, cukier, cukier waniliowy, mleko, budyń i jajka, wymieszać30 s/obr. 5, następnie podgrzewać15 min/90°C/obr. 4.
  4. Formę (30 x 24 x 6 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ¼ ilości herbatników, układając je jeden obok drugiego. Herbatniki posmarować ½ przygotowanego wcześniej kajmaku kakaowego, następnie polać ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć kolejną ¼ ilości herbatników, polać kolejną ⅓ masy serowej. Masę serową przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.
  5. Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc), podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry