Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
737 kcal /
3087 kJKalorie
3087 kJKalorie
15 gBiałko
60 gWęglowodany
50 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Gruszki w winie: 700
- g czerwonego wina półsłodkiego
- 130 g cukru
- 60 g miodu
- 2 laski cynamonu przełamane na pół
- 5 goździków
- 3 – 4 plastry pomarańczy ekologicznej
- (opcjonalnie)
- 5 – 6 gruszek w całości, obranych, z pozostawionymi ogonkami
- Spód: 250
- g ciastek z kawałkami czekolady połamanych na kawałki
- 50 g orzechów włoskich, łuskanych
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- Masa serowa: 150
- g cukru
- 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 400 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
- 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- Polewa czekoladowa z winem: 100
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 50 g czerwonego wina półsłodkiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wino, dodać cukier, miód, cynamon, goździki i pomarańcze. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej gruszki, gotować na parze30-35 min/Varoma//obr. 1lub do momentu, aż gruszki będą miękkie (patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Wino przecedzić przez koszyczek do plastikowego pojemnika, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Zawartość koszyczka wyrzucić. Do pojemnika z ostudzonym winem włożyć ugotowane na parze gruszki, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka i orzechy włoskie, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka i orzechy, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach (do ok. ¾ wysokości), starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
- Dodać śmietanę, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. W tym czasie gruszki wyjąć z wina, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mascarpone, twaróg i jajka, zmiksować10 s/obr. 7, dokładnie wymieszać kopystką, zmiksować kolejne20 s/obr. 8. Przelać na przygotowany wcześniej spód. Osuszone gruszki włożyć do masy serowej, tak aby ⅓ owocu wystawała nad masę serową.
- Piec 15 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 1 godz. 40 min – 1 godz. 45 min (120°C). Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę i wino, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, omijając gruszki. Odstawić do lodówki na 30 min. Sernik czekoladowy z gruszkami w winie podawać jako deser.