Sernik czekoladowy z gruszkami w winie

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
737 kcal /
3087 kJ
Kalorie
15 gBiałko
60 gWęglowodany
50 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Gruszki w winie: 700
  • g czerwonego wina półsłodkiego
  • 130 g cukru
  • 60 g miodu
  • 2 laski cynamonu przełamane na pół
  • 5 goździków
  • 3 – 4 plastry pomarańczy ekologicznej
  • (opcjonalnie)
  • 5 – 6 gruszek w całości, obranych, z pozostawionymi ogonkami
  • Spód: 250
  • g ciastek z kawałkami czekolady połamanych na kawałki
  • 50 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • Masa serowa: 150
  • g cukru
  • 250 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 400 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 400 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 4 jajka
  • Polewa czekoladowa z winem: 100
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 50 g czerwonego wina półsłodkiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wino, dodać cukier, miód, cynamon, goździki i pomarańcze. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej gruszki, gotować na parze30-35 min/Varoma//obr. 1lub do momentu, aż gruszki będą miękkie (patrz wskazówka). Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  2. Wino przecedzić przez koszyczek do plastikowego pojemnika, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min. Zawartość koszyczka wyrzucić. Do pojemnika z ostudzonym winem włożyć ugotowane na parze gruszki, przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka i orzechy włoskie, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka i orzechy, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po dnie i bokach (do ok. ¾ wysokości), starannie dociskając do ścianek. Odstawić do lodówki na ok. 15 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10.
  9. Dodać czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7.
  10. Dodać śmietanę, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2. W tym czasie gruszki wyjąć z wina, osuszyć za pomocą papierowych ręczników, odstawić.
  11. Do naczynia miksującego dodać mascarpone, twaróg i jajka, zmiksować10 s/obr. 7, dokładnie wymieszać kopystką, zmiksować kolejne20 s/obr. 8. Przelać na przygotowany wcześniej spód. Osuszone gruszki włożyć do masy serowej, tak aby ⅓ owocu wystawała nad masę serową.
  12. Piec 15 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika, następnie zmniejszyć temp. do 120°C i piec 1 godz. 40 min – 1 godz. 45 min (120°C). Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia (min. 2 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 6 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  13. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  14. Dodać śmietanę i wino, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2. Powstałą polewą polać sernik, omijając gruszki. Odstawić do lodówki na 30 min. Sernik czekoladowy z gruszkami w winie podawać jako deser.
Przewijanie do góry