Sernik baskijski
544 kcal /
2276 kJKalorie
2276 kJKalorie
9 gBiałko
34 gWęglowodany
42 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 900 g serka kremowego śmietankowego, typu Philadelphia®, podzielonego na kawałki
- 250 – 320 g cukru
- 6 jajek rozm. L
- 450 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 60 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Tortownicę (Ø 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby papier wystawał ok. 10 cm ponad brzeg formy. Formę postawić na blasze do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać cukier, wymieszać30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne30 s/obr. 5.5.
- Dodać jajka, śmietanę, mąkę, ekstrakt z wanilii i sól, wymieszać30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne1 min 30 s/obr. 5lub do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przelać do przygotowanej formy. Piec 60 min (200°C), powierzchnia sernika powinna się mocno zrumienić (patrz wskazówka). Ciasto pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.), następnie przełożyć na duży talerz. Sernik baskijski podawać jako deser.
