Serniczki z wiśniami
215.9 kcal /
903.1 kJKalorie
903.1 kJKalorie
5.5 gBiałko
11.3 gWęglowodany
16.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia foremek
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru plus dodatkowa ilość do posypania
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka wodygorącej
- 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 250 g serka kremowego śmietankowego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 150 – 200 g wiśni, mrożonych, bez pestek
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka wódki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 210°C. 6 ceramicznych foremek do sufletów lub słoiczków o poj. ok. 150-200 ml natłuścić masłem, odstawić.
- Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać 1½ łyżki cukru pudru i sól, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać wodę, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, wymieszać3 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Dodać serek i skrobię, wymieszać20 s/obr. 3.
- Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wiśnie, dodać rum i ½ łyżki cukru pudru, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Odważone wiśnie rozłożyć w równej ilości do wcześniej przygotowanych foremek, następnie wlać zawartość naczynia miksującego do ok. ¾ wysokości foremek. Piec 15-18 min (210°C) lub do uzyskania złotego koloru. Serniczki z wiśniami podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane cukrem pudrem.