Serniczki pistacjowe z mango
404.4 kcal /
1691.9 kJKalorie
1691.9 kJKalorie
13.3 gBiałko
31.7 gWęglowodany
26.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
- 40 g orzechów laskowych niesolonych
- masło do natłuszczenia
- 8 liści mięty, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- skórka z 1 limonki ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojona na kawałki
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (30g)
- 100 g brązowego cukru
- 100 g cukru
- 250 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 250 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 4 jajka
- 500 g wody
- 1 mango, dojrzałe pokrojone w kostkę
- 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy pistacjowe, rozdrobnić4 s/obr. 7. Obficie natłuścić masłem 6 kokilek (Ø 8 cm, wys. 4 cm, patrz wskazówki), dodać posiekane orzechy i obracać kokilkami, aby pokryć orzechami dno i boki kokilek. Wysypać nadmiar orzechów z kokilek, zachować do dekoracji.
- Do naczynia miksującego włożyć miętę, skórkę z limonki, dodać skrobię kukurydzianą i cukier, zmielić15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać serek kremowy, ser ricotta i jajka, wymieszać10 s/obr. 4,5. Przełożyć do przygotowanych kokilek, wypełnić zachowując 1 cm odstęp od brzegu. Każdą kokilkę przykryć żaroodporną folią spożywczą. W dolnej części przystawki Varoma ułożyć 4 kokilki, na wkładzie Varomy 2 kokilki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Odstawić przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, kokilki pozostawić do ostudzenia na 30 min. Odstawić serniczki do lodówki na min. 1 godz. Po schłodzeniu zdjąć folię spożywczą i ostrożnie przenieść serniczki na talerze deserowe. Serniczki podawać udekorowane pokrojonym mango, listkami mięty i posiekanymi oraz całymi orzechami pistacjowymi.