Serniczki Oreo®
343.2 kcal /
1436.8 kJKalorie
1436.8 kJKalorie
10.5 gBiałko
27.7 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ciastek Oreo® plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 300 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 2 jajka
- 400 g wody
- 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka Oreo®, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć równomiernie do 6 żaroodpornych szklanych słoików (Ø 6 cm, wys. 8 cm). Łyżką lub palcami docisnąć rozdrobnione ciastka do dna w każdym słoiku.
- Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać 50 g śmietany, cukier, cukier waniliowy, kakao i jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Masę serową przełożyć równomiernie na ciasteczkowy spód w każdym słoiku. Słoiki szczelnie przykryć żaroodporną folią spożywczą lub pokrywkami i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z serniczkami, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, serniczki pozostawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na minimum 2 godz. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Pod koniec czasu chłodzenia serniczków, naczynie miksujące odstawić do lodówki na 15 min.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 150 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Przełożyć na schłodzone serniczki (patrz wskazówka) i udekorować ciastkami Oreo®. Słoiki z serniczkami zakręcić, odstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.