Serniczki Oreo®

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
343.2 kcal /
1436.8 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
27.7 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g ciastek Oreo® plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 300 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
  • 60 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 400 g wody
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka Oreo®, rozdrobnić10 s/obr. 6. Przełożyć równomiernie do 6 żaroodpornych szklanych słoików (Ø 6 cm, wys. 8 cm). Łyżką lub palcami docisnąć rozdrobnione ciastka do dna w każdym słoiku.
  2. Do naczynia miksującego włożyć serek, dodać 50 g śmietany, cukier, cukier waniliowy, kakao i jajka, wymieszać1 min/obr. 4. Masę serową przełożyć równomiernie na ciasteczkowy spód w każdym słoiku. Słoiki szczelnie przykryć żaroodporną folią spożywczą lub pokrywkami i umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma z serniczkami, gotować na parze22 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, serniczki pozostawić do ostudzenia na ok. 30 min, następnie odstawić do lodówki na minimum 2 godz. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Pod koniec czasu chłodzenia serniczków, naczynie miksujące odstawić do lodówki na 15 min.
  4. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 150 g śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek. Przełożyć na schłodzone serniczki (patrz wskazówka) i udekorować ciastkami Oreo®. Słoiki z serniczkami zakręcić, odstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry