Serniczek na zimno z truskawkami
294.6 kcal /
1232.8 kJKalorie
1232.8 kJKalorie
36.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g wody
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4g)
- 180 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 75 g jogurtu naturalnego
- 30 g erytrytolu (patrz wskazówka)
- 30 g ksylitolu (patrz wskazówka)
- 15 g nasion chia
- 3 truskawki, świeże pokrojone w plastry
- mięta, świeża do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg i jogurt, dodać erytrytol, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać15 s/obr. 4.
- Dodać nasiona chia, wymieszać10 s/obr. 3. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę.
- Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przełożyć do szklanki, ułożyć truskawki, odstawić do lodówki na min. 2 godz. Serniczek na zimno z truskawkami podawać udekorowany miętą.