Serniczek na zimno z truskawkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
294.6 kcal /
1232.8 kJ
Kalorie
36.3 gBiałko
17.8 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 15 g wody
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4g)
  • 180 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 30 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 30 g ksylitolu (patrz wskazówka)
  • 15 g nasion chia
  • 3 truskawki, świeże pokrojone w plastry
  • mięta, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego wodę i żelatynę. Dokładnie wymieszać, odstawić do napęcznienia na ok. 5 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć twaróg i jogurt, dodać erytrytol, zmiksować10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać15 s/obr. 4.
  3. Dodać nasiona chia, wymieszać10 s/obr. 3. Kubek z napęczniałą żelatyną włożyć do większej miseczki wypełnionej gorącą wodą i mieszać żelatynę, aż całkiem się rozpuści i kryształki nie będą widoczne. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, dokładnie wymieszać, aby zahartować żelatynę.
  4. Do naczynia miksującego dodać zahartowaną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 4. Masę przełożyć do szklanki, ułożyć truskawki, odstawić do lodówki na min. 2 godz. Serniczek na zimno z truskawkami podawać udekorowany miętą.
Przewijanie do góry