Ser domowy z kozieradką i czarnuszką
12196.1 kJ /
2913 kcalKalorie
2913 kcalKalorie
237 gBiałko
93 gWęglowodany
177 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 1000 g twarogu, tłustego półtłustego, pokrojonego na kawałki
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu,gęstej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kozieradki
- 2 łyżeczki czarnuszki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać7 min/90°C/obr. 2. W tym czasie koszyczek wyłożyć podwójnie złożoną gazą, odstawić.
- Dodać twaróg, podgrzewać7 min/90°C/obr. 2. Twaróg odsączyć przez przygotowany wcześniej koszyczek, dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, odstawić, serwatkę wylać.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać3 min/50°C/obr. 2.
- Dodać odsączony z serwatki twaróg, podgrzewać6 min/90°C/obr. 2. W tym czasie miskę wyłożyć folią spożywczą, odstawić.
- Dodać śmietanę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, kozieradkę i czarnuszkę, gotować2 min/100°C/obr. 2. Przelać przez sitko, dokładnie odcisnąć, przełożyć do przygotowanej wcześniej miski, odstawić do ostudzenia.
- Ser domowy z kozieradką i czarnuszką podawać jako dodatek do pieczywa.