Sos gribiche
245.7 kcal /
1028.7 kJKalorie
1028.7 kJKalorie
4.5 gBiałko
4.3 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
- 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 20 – 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 10 g musztardy francuskiej
- 1 żółtko
- 60 – 80 g oliwy z oliwek
- 60 – 80 g majonezu
- 15 g białego octu winnego
- 15 g octu jabłkowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 5.
- Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.