Sos gribiche

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
245.7 kcal /
1028.7 kJ
Kalorie
4.5 gBiałko
4.3 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki
  • 150 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 20 – 30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
  • 10 g szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 10 g musztardy francuskiej
  • 1 żółtko
  • 60 – 80 g oliwy z oliwek
  • 60 – 80 g majonezu
  • 15 g białego octu winnego
  • 15 g octu jabłkowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ogórki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć kapary, szczypiorek, musztardę, dodać żółtko, oliwę, ocet, sól i pieprz, wymieszać10 s//obr. 5.
  4. Dodać rozdrobnione jajka i rozdrobnione ogórki, wymieszać10 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
  5. Sos gribiche podawać jako dodatek do jajek, wędlin i mięs.
Przewijanie do góry