Smalczyk z jabłkiem i majerankiem
211.8 kcal  /
886.2 kJKalorie
886.2 kJKalorie
3.5 gBiałko
2.1 gWęglowodany
21 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
- 450 g słoniny pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3-5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniona cebula z czosnkiem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć słoninę, rozdrobnić15-18 s/obr. 8, następnie dusić15 min/120°C//obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę z czosnkiem i boczkiem, dusić kolejne10 min/120°C//obr. 2.
- Dodać rozdrobnione wcześniej jabłka, sól, pieprz i majeranek, dusić kolejne5 min/120°C//obr. 2. Przelać do miseczek, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Smalczyk z jabłkiem i majerankiem podawać jako dodatek do pieczywa.

