Smalczyk z jabłkiem i majerankiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
211.8 kcal /
886.2 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
2.1 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 450 g słoniny pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, rozdrobnić3-5 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się rozdrobniona cebula z czosnkiem, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć słoninę, rozdrobnić15-18 s/obr. 8, następnie dusić15 min/120°C//obr. 2.
  5. Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę z czosnkiem i boczkiem, dusić kolejne10 min/120°C//obr. 2.
  6. Dodać rozdrobnione wcześniej jabłka, sól, pieprz i majeranek, dusić kolejne5 min/120°C//obr. 2. Przelać do miseczek, odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Smalczyk z jabłkiem i majerankiem podawać jako dodatek do pieczywa.
Przewijanie do góry