Sos cebulowy (sos soubise)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
163.1 kcal /
682.5 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
12.3 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 350 g cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g białego wina, wytrawnego
  • 500 g wody
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać 30 g masła, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wino, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać 50 g masła, wodę, mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzewać5 min/90°C/obr. 3. Sos cebulowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do cielęciny, warzyw lub jajek.
Przewijanie do góry