Sos cebulowy (sos soubise)
163.1 kcal /
682.5 kJKalorie
682.5 kJKalorie
1.6 gBiałko
12.3 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 350 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 500 g wody
- 50 g mąki pszennej
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g masła, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wino, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać 50 g masła, wodę, mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, podgrzewać5 min/90°C/obr. 3. Sos cebulowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do cielęciny, warzyw lub jajek.