Śmietanka z orzechów nerkowca
359.3 kcal /
1503.1 kJKalorie
1503.1 kJKalorie
4.6 gBiałko
7.6 gWęglowodany
36 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów nerkowca nieprażonych, niesolonych
- 150 g wody do namoczenia orzechów
- 100 g wody mineralnej, niegazowanej
- 50 g oleju z pestek winogron
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, dodać wodę, odstawić do namoczenia na ok. 5 godz. Po tym czasie orzechy przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć wcześniej namoczone orzechy, dodać wodę mineralną i olej z pestek winogron, zmiksować1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Śmietankę z orzechów nerkowca podawać jako dodatek do zup, sosów, smoothie i napojów.