Schab gotowany na parze

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
101 kcal /
424 kJ
Kalorie
8.7 gBiałko
4.5 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 g schabu wieprzowego bez kości
  • 10 moreli suszonych, bez pestek
  • 10 śliwek suszonych, bez pestek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki papryki, mielonej
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki czosnku,granulowanego
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1000 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej schab. Ostrym, długim nożem wykroić w schabie tunel na całej długości schabu, z jednej strony nafaszerować mięso morelami, a z drugiej strony śliwkami.
  2. Do dużej miski wlać olej, dodać paprykę, majeranek, czosnek, sól i pieprz, dokładnie wymieszać widelcem, w misce umieścić schab i dokładnie natrzeć mięso marynatą, zawinąć szczelnie w folię spożywczą, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie schab umieścić w dolnej części przystawki Varoma.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Mięso pozostawić w folii do całkowitego ostygnięcia.
  4. Schab kroić w 5 mm plastry, podawać na zimno jako dodatek do chleba.
Przewijanie do góry