Serowo-warzywny spód do pizzy
323.6 kcal /
1354 kJKalorie
1354 kJKalorie
25.1 gBiałko
10.1 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
- 90 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 40 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wariant)
- 40 g jarmużu pokrojonego na kawałki, bez twardych części (patrz wariant)
- 40 g cukinii nieobranej, bezgniazd nasiennych (patrz wariant)
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka, rozmiar L
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować za pomocą pędzelka niewielką ilością oliwy, odstawić. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do naczynia miksującego włożyć mozzarellę i parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, jarmuż i cukinię, rozdrobnić7 s/obr. 8. W razie potrzeby składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne3 s/obr. 8. Przełożyć do koszyczka, odstawić na ok. 5 min, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, dociskając kopystką.
- Do naczynia miksującego włożyć odciśnięte warzywa, rozdrobnione sery, czosnek, jajka, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 5. Masę przełożyć na przygotowaną blachę, uformować kształt koła (Ø 24 cm). Piec 20 min (200°C), następnie ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika. Spód ostrożnie zdjąć z blachy razem z papierem do pieczenia. Blachę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie obrócić spód do pizzy na drugą stronę i przełożyć na przygotowaną blachę tak, aby papier do pieczenia znajdował się u góry. Ostrożnie odkleić papier. Piec kolejne 5 min (200°C). Serowo-warzywny spód do pizzy podawać z ulubionymi dodatkami (patrz wskazówka).
