Słodkie weneckie bułki maślane
198.8 kcal /
833.4 kJKalorie
833.4 kJKalorie
4.7 gBiałko
29.1 gWęglowodany
6.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g mleka
- 25 g świeżych drożdży pokruszonych
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g, patrz wskazówka)
- 75 – 100 g cukru
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczkę soli
- cukier perlisty cukier kryształowygruboziarnisty, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać masło, 2 jajka, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 60 min do wyrośnięcia, następnie wyrobić kolejną Ciasto /1 min. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, uformować wałek i za pomocą kopystki podzielić na 16 równych kawałków, uformować w kule, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć. Bułeczki przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Bułeczki posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypać cukrem perlistym. Piec 12-15 min (200°C) lub do momentu, aż bułeczki będą złotobrązowe. Podawać jako samodzielną przekąskę lub z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu.