Shoarma z kurczaka

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
398 kcal /
1665 kJ
Kalorie
59.7 gBiałko
5.1 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 80 g jogurtu typugreckiego
  • 20 g białego octu winnego
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryczek chili, suszonych, w płatkach
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 250 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać jogurt, ocet, sok z cytryny, oliwę, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 8. Powstałą marynatę przełożyć do miski. Miskę z marynatą postawić na pokrywie naczynia miksującego, odważyć do niej kurczaka, odstawić do lodówki na 1 godz.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, funkcja termoobieg. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, w koszyczku ułożyć zamarynowane piersi kurczaka, gotować na parze10 min/Varoma/obr. 0.5. Ostrożnie przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Piec 10 min (180°C), funkcja termoobieg. Po upieczeniu pozostawić mięso w piekarniku jeszcze na ok. 10 min. Shoarmę z kurczaka podawać pokrojoną w paski lub plastry z dodatkiem frytek lub pieczonych ziemniaków.
Przewijanie do góry