Seitan z sosem pomarańczowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
759 kcal /
3178 kJ
Kalorie
20.9 gBiałko
100.2 gWęglowodany
34.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Seitan: 100
  • g orzechów włoskich, łuskanych połówek
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1100 g wody
  • 350 g witalnegoglutenu pszennego
  • Sos pomarańczowy: 2
  • pomarańcze ekologiczne (ok. 600g)
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 15 g brązowego cukru
  • 20 g octu jabłkowego
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki ziaren sezamu, białego
  • olej sezamowy do smażenia seitana

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 9. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać czosnek, cebulę, sos sojowy i sól, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać 300 g wody i mąkę, wymieszać10 s/obr. 4.
  4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na dwie równe części, z każdej uformować roladę (Ø 10 cm) o długości ok. 30 cm. Jedną z nich umieścić na wkładzie Varomy, drugą w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Pomarańcze umyć, cienko obrać ze skóry, pilnując, aby nie było na nich białej warstwy. Obraną skórkę zachować, odstawić. Następnie z pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć 20 g skórki z pomarańczy i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać 150 g soku z pomarańczy, cukier i ocet jabłkowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C/obr. 3.5.
  9. Ostudzony seitan pokroić w 1 cm plastry. Plastry seitana włożyć do miski, dodać sos sojowy, pieprz i sezam, wymieszać i odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, plastry seitana smażyć do momentu, aż będą przyrumienione i chrupiące. Seitan z sosem pomarańczowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polany sosem pomarańczowym.
Przewijanie do góry