Seitan z sosem pomarańczowym
759 kcal /
3178 kJKalorie
3178 kJKalorie
20.9 gBiałko
100.2 gWęglowodany
34.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Seitan: 100
- g orzechów włoskich, łuskanych połówek
- 2 ząbki czosnku
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 20 g sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka soli
- 1100 g wody
- 350 g witalnegoglutenu pszennego
- Sos pomarańczowy: 2
- pomarańcze ekologiczne (ok. 600g)
- 5 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 15 g brązowego cukru
- 20 g octu jabłkowego
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżki ziaren sezamu, białego
- olej sezamowy do smażenia seitana
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić8 s/obr. 9. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać czosnek, cebulę, sos sojowy i sól, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 300 g wody i mąkę, wymieszać10 s/obr. 4.
- Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na dwie równe części, z każdej uformować roladę (Ø 10 cm) o długości ok. 30 cm. Jedną z nich umieścić na wkładzie Varomy, drugą w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 800 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze40 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić do ostudzenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Pomarańcze umyć, cienko obrać ze skóry, pilnując, aby nie było na nich białej warstwy. Obraną skórkę zachować, odstawić. Następnie z pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 20 g skórki z pomarańczy i imbir, rozdrobnić5 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie zmiksować3 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 150 g soku z pomarańczy, cukier i ocet jabłkowy, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować12 min/100°C/obr. 3.5.
- Ostudzony seitan pokroić w 1 cm plastry. Plastry seitana włożyć do miski, dodać sos sojowy, pieprz i sezam, wymieszać i odstawić na 15 min. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, plastry seitana smażyć do momentu, aż będą przyrumienione i chrupiące. Seitan z sosem pomarańczowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, polany sosem pomarańczowym.