Skandynawskie klopsiki z purée ziemniaczanym
836.6 kcal /
3500.4 kJKalorie
3500.4 kJKalorie
27.6 gBiałko
51.3 gWęglowodany
59.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g śmietany 12% 18% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- 1000 g ziemniaków, mączystych pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 300 g mleka
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 3 łodyżki natki pietruszki, świeżej, tylko liście plus dodatkowa ilość do posypania
- 30 g oleju
- 500 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 50 g bułki tartej plus dodatkowa ilość do obtoczenia
- 1 jajko
- 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- 1 szczypta ziela angielskiego, mielonego (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 40 g masła
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 – 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 2 łyżeczki musztardy
- 20 g sosu Worcestershire (opcjonalnie)
- 2 – 3 łyżki masła klarowanego oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej śmietanę i mąkę, wymieszać, odstawić
- Założyć motylekw urządzeniu Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć ziemniaki, dodać mleko i sól. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix, odstawić.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, czosnek i natkę pietruszki, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać mięso mielone, bułkę tartą, jajko, sól, 1 szczyptę gałki muszkatołowej, ziele angielskie i pieprz, wymieszać30 s//obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Z masy uformować ok. 20 niedużych klopsików (Ø 3-4 cm, waga ok. 35 g), obtoczyć w bułce tartej i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać 20 g masła, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę i sos Worcestershire. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć przystawkę Varoma z klopsikami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić naczynie miksujące z ziemniakami i mlekiem w obudowie urządzenia Thermomix, gotować35 min/95°C//obr. 1. W tym czasie, gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, zdjąć pokrywę przystawki Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać śmietanę z mąką. Ustawić5 min/98°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać masło klarowane. Klopsiki krótko smażyć na średniej mocy palnika z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przelać sos z naczynia miksującego na patelnię i dusić na średnim ogniu. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 20 g masła i 1-2 szczypty gałki muszkatołowej, wymieszać30 s/obr. 3. Skandynawskie klopsiki podawać z purée ziemniaczanym bezpośrednio po przygotowaniu, posypane natką pietruszki (patrz wskazówka).