Soczewica z ryżem i jabłkiem (dla dzieci)
155 kcal /
649 kJKalorie
649 kJKalorie
7 gBiałko
21.6 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 450 g wody
- 20 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
- 60 g jabłka obranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 100 g czerwonej soczewicy, suszonej opłukanej
- 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 1 szczypta kminu rzymskiego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, ryż i jabłko, gotować5 min/100°C//obr. 1, następnie zmiksować5 s/obr. 7.
- Dodać soczewicę, liść laurowy i kmin rzymski, gotować8 min/100°C//obr. 0.5. Przełożyć do 4 miseczek.
- Soczewicę z ryżem i jabłkiem podawać na ciepło.