Sauté z cielęciny
364 kcal /
1525 kJKalorie
1525 kJKalorie
47.9 gBiałko
7.6 gWęglowodany
13.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g masła
- 700 g mięsa z łopatki cielęcej pokrojonego w 2 cm kostkę
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- 150 g pomidorów bez skóry, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g białego wina, wytrawnego
- 1 łyżeczki tymianku, suszonego
- 2 liście laurowe, suszone
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście, drobno pokrojonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć 10 g masła i cielęcinę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić8 min/120°C//obr. 2. Cielęcinę wraz z powstałym płynem przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 10 g masła, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać cielęcinę wraz z powstałym płynem, pieczarki, pomidory, koncentrat pomidorowy, wino, tymianek, liście laurowe, sól i pieprz, składniki dokładnie przemieszać kopystką, gotować40 min/100°C//obr. 1.
- Dodać 10 g masła, gotować10 min/100°C//obr. 1. Sauté z cielęciny podawać na gorąco, udekorowane natką pietruszki.
