Satay z kurczaka po balijsku z marynowanymi warzywami (TM6)
629.7 kcal /
2634.5 kJKalorie
2634.5 kJKalorie
30.2 gBiałko
39.8 gWęglowodany
41.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowane warzywa (sambal kecap): 70
- g wiórków kokosowych
- 130 ggorącej wody
- 250 g marchewki z odciętymi końcówkami, pokrojonej wzdłuż na ćwiartki
- 150 g cebuli szalotki
- 60 g indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego (patrz wskazówka i wariant)
- 50 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 – 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone w 1 mm plastry
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- Kurczak satay (Sate lilit Bali): 5
- orzechów macadamia, surowych, całych
- 10 migdałów, blanszowanych
- 10 g korzeniagalangalu, świeżego obranego, pokrojonego w 1 mm plastry
- (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka korzeniagalangalu, suszonego, mielonego (opcjonalnie)
- 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 2 czerwone papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 łyżeczki kolendry, mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy, suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigoździków, mielonych
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej
- 30 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 500 g mięsa z kurczaka, mielonego (patrz wskazówka i wariant), podzielonego na kawałki
- 1 – 2 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście limonki Kaffir, świeże posiekane
- 3 liście limonki Kaffir, suszone pokruszone (patrz wariant)
- 3 łodygi trawy cytrynowej (patrz wariant)
- kolendra, świeża tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wiórki kokosowe i wodę, wymieszać, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę i szalotki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważone szalotki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Plastry szalotki pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć do miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy i sok z limonki, dodać chili i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przelać do miski z pokrojonymi warzywami, dokładnie wymieszać kopystką, odstawić do momentu podania.
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy i galangal, rozdrobnić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szalotki, czosnek, chili, mieloną kolendrę, kurkumę, pieprz, goździki, gałkę muszkatołową i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 1. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ruszt natłuścić olejem za pomocą pędzelka, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać namoczone wiórki kokosowe, kurczaka, cukier, sól i liście limonki, wymieszać20 s/obr. 3, następnie wyrobić Ciasto /1 min. W tym czasie z łodyg trawy cytrynowej oddzielić 12 liści i owinąć je wzdłuż 12 patyczków do szaszłyków. Masę mięsną przełożyć do dużej miski, podzielić na 12 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować podłużne porcje i nabijać je na patyczki z trawą cytrynową, tworząc 12 szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na przygotowanym ruszcie, natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ruszt z szaszłykami umieścić na środkowym poziomie piekarnika, blachę z papierem do pieczenia umieścić 1 poziom niżej. Piec 15-20 min (200°C). Satay z kurczaka podawać z marynowanymi warzywami, udekorowany liśćmi kolendry (patrz wskazówka).