Sardyńska zapiekanka ziemniaczana
241.2 kcal /
1010.1 kJKalorie
1010.1 kJKalorie
13.1 gBiałko
17.9 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
- 750 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić naczynie żaroodporne (28 x 18 cm), odważyć do niego 250 g ziemniaków. Ułożyć równomiernie jako warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie odważyć 150 g rozdrobnionego wcześniej sera, równomiernie rozłożyć na warstwie ziemniaków. Posypać 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu.
- Odważyć do naczynia żaroodpornego 250 g ziemniaków. Ułożyć równomiernie jako kolejną warstwę. Następnie odważyć pozostałe 150 g rozdrobnionego wcześniej sera, równomiernie rozłożyć na warstwie ziemniaków. Posypać pozostałą 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu.
- Odważyć do naczynia żaroodporonego pozostałe 250 g ziemniaków, ułożyć jako ostatnią warstwę. Piec bez przykrycia 50 min (180°C) lub do momentu, aż ziemniaki na wierzchu będą lekko podpieczone.
- Sardyńską zapiekankę ziemniaczaną podawać na ciepło jako danie główne.