Sardynki w paczuszkach z sałatką z fasoli szparagowej

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
360 kcal /
1504 kJ
Kalorie
30 gBiałko
10 gWęglowodany
21 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sardynki w paczuszkach: 8
  • sardynek, świeżych, całych, wypatroszonych, oczyszczonych (każda 70-80g) (patrz warianty)
  • oliwa z oliwek, extra virgin do natłuszczenia
  • 4 szczypty soli
  • Sałatka z fasolki szparagowej: 2
  • jajka
  • 500 g wody
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na kawałki
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej, mrożonej pokrojonej na kawałki
  • 250 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
  • 80 g cebuli dymki pokrojonej w 1-2 mm paski (julienne)
  • 40 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 15 g octu
  • 2 – 3 szczypty soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Sardynki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natłuścić 4 prostokąty papieru do pieczenia (30 x 40 cm każdy) oliwą i ułożyć po 2 sardynki na każdym prostokącie. Przyprawić każdą parę 1 szczyptą soli. Zawinąć papier do pieczenia na długość, następnie zagiąć końce tak, aby uformować paczuszki. Położyć dwie paczuszki łączeniem do góry w dolnej części przystawki Varoma i dwie na wkładzie Varomy, odstawić.
  2. Jajka zawinąć w folię aluminiową lub w żaroodporną folię spożywczą i ułożyć w dolnej części przystawki Varoma wraz z paczuszkami. Włożyć wkład Varomy do dolnej części przystawki Varoma.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, dodać fasolkę szparagową. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Aby sprawdzić czy sardynki są dobrze ugotowane należy ostrożnie otwierać każdą paczuszkę, następnie nakłuć ostrzem noża środek sardynki i sprawdzić, czy mięso łatwo oddziela się od ości. Jeśli nie, ponownie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne3-4 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Odwinąć jajka i ostudzić je pod bieżącą wodą.
  4. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i na półmisek przełożyć ugotowaną fasolkę wraz z pomidorami cherry, cebulą dymką, oliwą, octem i solą. Obrać ugotowane jajka, pokroić w ćwiartki, ułożyć na półmisku i delikatnie wymieszać sałatkę. Otworzyć paczuszki i niezwłocznie podawać ryby z dodatkiem ciepłej sałatki.
Przewijanie do góry