Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
96.3 kcal /
403.1 kJ
Kalorie
3 gBiałko
13.4 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Farsz z soczewicy i bakłażana: 150
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 60 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia ciasta filo
  • 150 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 300 g bakłażana pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 80 g czerwonego wina wytrawnego
  • 200 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 10 płatów ciasta filo
  • Jogurtowy dip miętowy: 10
  • g liści mięty, świeżych
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 150 – 200 g jogurtu typugreckiego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, soczewicę i bakłażan, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać wino, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać pomidory, liście laurowe, tymianek, oregano, pieprz i sól, gotować20 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, ostrożnie usunąć liście laurowe, odstawić do ostudzenia na min. 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. Na blacie ułożyć pierwszy arkusz ciasta filo i natłuścić całą powierzchnię oliwą za pomocą pędzelka. Przykryć kolejnym arkuszem ciasta filo i kontynuować natłuszczanie do momentu, aż wszystkie płaty zostaną pokryte oliwą, aby nie wyschły i zachowały elastyczność. Stos natłuszczonych płatów filo przeciąć w poprzek nożyczkami, aby uzyskać 3 stosy szer. ok. 15 cm, ułożyć je jeden na drugim. Kolejno brać po jednym kawałku, składać wzdłuż na pół, dokładnie sklejając, następnie w lewej dolnej części tak przygotowanego płata filo ułożyć 1 czubatą łyżeczkę farszu. Zaginać naprzemiennie w prawo i lewo, tworząc trójkąt. Wsunąć koniec kawałka ciasta do powstałej kieszonki. Czynności powtarzać dla pozostałych 29 płatów ciasta i farszu. Samosy układać na przygotowanych blachach, piec ok. 10 min (180°C), jedna blacha po drugiej, lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć miętę i skórkę z cytryny, rozdrobnić Turbo/1.0 s/3-4 razy. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać jogurt, sok z cytryny, pieprz i sól, wymieszać10 s/obr. 3. Samosy z farszem z soczewicy i bakłażana podawać z jogurtowym dipem miętowym bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry