Sambal oelek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
243 kcal /
1018 kJ
Kalorie
3 gBiałko
25 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g czerwonych papryczek chili, świeżych (zgniazdami nasiennymi), pokrojonych na kawałki
  • 100 g wody
  • 10 g oleju słonecznikowego
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 10 g białego octu winnego
  • 10 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć chili, rozdrobnić5 s/obr. 8. Chili zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać wodę, gotować8 min/100°C/obr. 2. Chili odcedzić przez koszyczek.
  3. Do naczynia miksującego włożyć odcedzone chili, dodać olej, sok z cytryny, ocet, cukier i sól, zmiksować20 s/obr. 9. Sos zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie20 s/obr. 9. Sambal Oelek przelać do wyparzonego słoika, zakręcić. Słoik postawić do góry dnem na 5 min, obrócić, odstawić do ostudzenia.
  4. Sambal oelek przechowywać w lodówce i użyć do wybranego przepisu.
Przewijanie do góry