Salsa z pieczonej papryki i śliwek
3006 kJ /
718 kcalKalorie
718 kcalKalorie
33 gBiałko
100 gWęglowodany
30 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 czerwone papryki (ok. 500g), bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 – 80 g śliwek suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
- 10 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej papryki, piec 20-25 min (180°C). Papryki przełożyć do innego naczynia, owinąć szczelnie folią spożywczą, odstawić na ok. 20 min, następnie obrać ze skóry i pokroić na 3-4 cm kawałki.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać upieczoną paprykę, rozdrobniony wcześniej parmezan, śliwki, oliwę, pieprz i sól, rozdrobnić10 s/obr. 5. Salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Podawać jako dodatek do pieczywa lub dań z grilla.