Salsa z pieczonej papryki i śliwek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3006 kJ /
718 kcal
Kalorie
33 gBiałko
100 gWęglowodany
30 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 czerwone papryki (ok. 500g), bezgniazd nasiennych, przekrojone na pół
  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 50 – 80 g śliwek suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ – ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej papryki, piec 20-25 min (180°C). Papryki przełożyć do innego naczynia, owinąć szczelnie folią spożywczą, odstawić na ok. 20 min, następnie obrać ze skóry i pokroić na 3-4 cm kawałki.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać upieczoną paprykę, rozdrobniony wcześniej parmezan, śliwki, oliwę, pieprz i sól, rozdrobnić10 s/obr. 5. Salsę przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Podawać jako dodatek do pieczywa lub dań z grilla.
Przewijanie do góry