Sos barbecue z whisky

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1951 kJ /
466 kcal
Kalorie
6.1 gBiałko
46.9 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 g papryczek chili, świeżych, zgniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 20 g cukru brązowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej, wędzonej
  • 30 g sosu Worcestershire
  • 20 g sosu sojowego, ciemnego
  • 20 g octu balsamicznego
  • 40 g whisky

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczki chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
  3. Dodać pomidory, cukier, wędzoną paprykę, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet balsamiczny i whisky, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić15 min/120°C/obr. 2. Przełożyć do szczelnie zamykanych słoików, odstawić do ostudzenia.
  4. Podawać jako dodatek do burgerów i dań z grilla.
Przewijanie do góry