Słodki sos mango z chili
114.5 kcal /
478.9 kJKalorie
478.9 kJKalorie
0.7 gBiałko
25.5 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 – 1 ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g oleju
- 450 – 500 g mango, bardzo dojrzałego pokrojonego na kawałki (2 szt.)
- 50 g cukru
- 10 g octu 10%
- ½
- łyżeczki soli
- 50 g wody
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g skrobi kukurydzianej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać mango, cukier, ocet i sól, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować6 min/100°C/obr. 2.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i skrobię, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi, gotować2 min/100°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka). Słodki sos mango z chili podawać jako dodatek do wybranych potraw, np. do grillowanych mięs, ryb, krewetek lub springrollsów.
