Słodki sos mango z chili

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
114.5 kcal /
478.9 kJ
Kalorie
0.7 gBiałko
25.5 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 5 – 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oleju
  • 450 – 500 g mango, bardzo dojrzałego pokrojonego na kawałki (2 szt.)
  • 50 g cukru
  • 10 g octu 10%
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 50 g wody
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 5 g skrobi kukurydzianej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i imbir, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać mango, cukier, ocet i sól, zmiksować30 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować6 min/100°C/obr. 2.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i skrobię, dokładnie wymieszać.
  5. Do naczynia miksującego dodać mieszankę wody i skrobi, gotować2 min/100°C/obr. 2. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min (patrz wskazówka). Słodki sos mango z chili podawać jako dodatek do wybranych potraw, np. do grillowanych mięs, ryb, krewetek lub springrollsów.
Przewijanie do góry