Śledzie po cygańsku

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
232.2 kcal /
971.5 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
10.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 40 g oleju rzepakowego
  • 120 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
  • 120 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
  • 150 g ketchupu
  • 20 g ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki cukru
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
  • 500 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać cebulę i 10 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i chili, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oleju, dodać ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, cukier i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi składnikami, wymieszać.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sosem, odważyć do niego śledzie, wymieszać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Śledzie po cygańsku podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.
Przewijanie do góry