Śledzie po cygańsku
232.2 kcal /
971.5 kJKalorie
971.5 kJKalorie
15.8 gBiałko
10.3 gWęglowodany
14.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 ząbek czosnku
- 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 120 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 40 g oleju rzepakowego
- 120 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 120 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 150 g ketchupu
- 20 g ostrej musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ¾
- łyżeczki cukru
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego (opcjonalnie)
- 500 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 2 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę i 10 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki konserwowe, rozdrobnić6 s/obr. 4. Przełożyć do miski z rozdrobnioną cebulą, czosnkiem i chili, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 30 g oleju, dodać ketchup, musztardę, paprykę słodką, paprykę ostrą, cukier i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Przełożyć do miski z rozdrobnionymi składnikami, wymieszać.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z sosem, odważyć do niego śledzie, wymieszać kopystką. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Śledzie po cygańsku podawać schłodzone jako przystawkę, np. z dodatkiem pieczywa.