Smażone pierożki wonton

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
103 kcal /
430 kJ
Kalorie
1.3 gBiałko
35.5 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 3 grzyby shiitake, suszone
  • wodagorąca, do namoczenia shiitake
  • 40 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 50 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
  • 25 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 120 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
  • 120 g mięsa wieprzowego, mielonego
  • 15 płatów ciasta wonton (10 x 10 cm)
  • olej dogłębokiego smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do miski włożyć grzyby shiitake, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min. Grzyby odsączyć przez koszyczek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby shiitake, pieczarki, dymkę i seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, krewetki i mięso mielone, wymieszać5 s/obr. 4. Nadzienie przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
  4. Na środku każdego placka wonton nałożyć 1½-2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie każdego placka zwilżyć wodą, placek złożyć na pół tworząc trójkąt, docisnąć i skleić. Dwa końce podstawy trójkąta skleić, formując pierożek. W ten sam sposób skleić pozostałe pierożki.
  5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Pierożki wkładać partiami do gorącego oleju i smażyć 1-2 min z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Pierożki odsączać za pomocą papierowych ręczników.
  6. Pierożki wonton podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry