Smażone pierożki wonton
103 kcal /
430 kJKalorie
430 kJKalorie
1.3 gBiałko
35.5 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 grzyby shiitake, suszone
- wodagorąca, do namoczenia shiitake
- 40 g pieczarek przekrojonych na pół
- 50 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 25 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼
- łyżeczki soli
- 120 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
- 120 g mięsa wieprzowego, mielonego
- 15 płatów ciasta wonton (10 x 10 cm)
- olej dogłębokiego smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do miski włożyć grzyby shiitake, dodać gorącą wodę, odstawić do namoczenia na 30 min. Grzyby odsączyć przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby shiitake, pieczarki, dymkę i seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sos sojowy, olej sezamowy, chili, sól, krewetki i mięso mielone, wymieszać5 s/obr. 4. Nadzienie przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Na środku każdego placka wonton nałożyć 1½-2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie każdego placka zwilżyć wodą, placek złożyć na pół tworząc trójkąt, docisnąć i skleić. Dwa końce podstawy trójkąta skleić, formując pierożek. W ten sam sposób skleić pozostałe pierożki.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Pierożki wkładać partiami do gorącego oleju i smażyć 1-2 min z każdej strony lub do uzyskania złotego koloru. Pierożki odsączać za pomocą papierowych ręczników.
- Pierożki wonton podawać bezpośrednio po przygotowaniu.