Sos barbecue (BBQ)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
409.4 kcal /
1713 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
72 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 90 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g ketchupu
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego jabłkowego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta papryki ostrej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. .
  3. Dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny, sos Worcestershire i musztardę, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać ocet, pieprz, paprykę słodką i paprykę ostrą, wymieszać5 s/obr. 4. Gorący sos przelać do wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików, ustawić do góry dnem na 10 min, ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Sos barbecue (BBQ) podawać na ciepło lub na zimno, jako dodatek do wybranych dań.
Przewijanie do góry