Salsa balsamiczna z burakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
2817.5 kJ /
673.4 kcal
Kalorie
6.8 gBiałko
108.5 gWęglowodany
26 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g czerwonej cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g papryczek chili, świeżych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 300 g czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
  • 100 g jabłek, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 50 g wody
  • 30 g octu balsamicznego
  • 30 g czerwonego octu winnego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 – 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chili, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać buraki i jabłka, rozdrobnić9 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1. Dodać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać ocet balsamiczny, ocet winny, sok z cytryny, cynamon, sól, pieprz i cukier, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/115°C/obr. 1. Salsę przełożyć do szczelnie zamykanych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, odstawić do ostudzenia. Salsę balsamiczną z burakiem podawać jako dodatek do burgerów i dań z grilla.
Przewijanie do góry