Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i szparagami
404.4 kcal /
1692.2 kJKalorie
1692.2 kJKalorie
27 gBiałko
24.2 gWęglowodany
22.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g wody
- 4 jajka
- 600 g ziemniaków pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na 1-2 cm kawałki
- 180 g białych szparagów ze słoika, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 160 g czerwonej papryki, konserwowej, pieczonej odsączonej z zalewy, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 70 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 70 g zielonych oliwek, bez pestek
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 puszki tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy (ok. 240g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, umieścić w nim jajka.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej ziemniaki i marchewkę, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowane jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, obrać, pokroić w ćwiartki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ugotowanymi na parze warzywami, odważyć do niej szparagi i paprykę marynowaną, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zieloną paprykę, oliwki, oliwę, ocet i sól, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajdują się warzywa, dodać pokrojone jajka i tuńczyka. Delikatnie wymieszać kopystką, odstawić do lodówki do momentu podania. Sałatkę ziemniaczaną z tuńczykiem i szparagami podawać jako przystawkę.