Sałatka ziemniaczana z sosem z awokado (dla dzieci)
167.2 kcal /
700 kJKalorie
700 kJKalorie
9.6 gBiałko
22.8 gWęglowodany
5.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 300 g ziemniaków pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 10 czarnych oliwek, bez pestek przekrojonych na pół
- 4 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- 6 łyżek kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 1 puszka tuńczyka, w sosie własnym (80g), odsączonego z zalewy, podzielonego na kawałki
- Sos z awokado: ½
- awokado (ok. 100g), dojrzałego, bardzo miękkiego, pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
- 50 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 liść sałaty masłowej porwany, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Przełożyć ugotowane ziemniaki do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia, w którym znajdują się ziemniaki. Dodać oliwki, pomidorki koktajlowe, kukurydzę i tuńczyka, wymieszać kopystką.
- Do naczynia miksującego włożyć awokado i jogurt naturalny, dodać sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać kolejne5 s/ obr. 4. Przełożyć do naczynia, w którym znajduje się sałatka.
- Sałatkę ziemniaczaną z sosem z awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną sałatą.