Surówka z młodej kapusty

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
147.3 kcal /
616.3 kJ
Kalorie
2.4 gBiałko
14.4 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 g koperku, świeżego tylko liście
  • 450 g kapusty młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
  • 40 – 60 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
  • 5 rzodkiewek przekrojonych na pół
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ – 1
  • łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g oleju
  • 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20 – 25 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać kapustę, rozdrobnić7-10 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, marchewkę i rzodkiewkę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5.
  4. Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę, olej, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i oregano, przemieszać kopystką, następnie wymieszać15 s//obr. 4. Surówkę z młodej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry