Surówka z młodej kapusty
147.3 kcal /
616.3 kJKalorie
616.3 kJKalorie
2.4 gBiałko
14.4 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g koperku, świeżego tylko liście
- 450 g kapusty młodej, pokrojonej na 5-6 cm kawałki
- 40 – 60 g cebuli dymki pokrojonej na kawałki
- 5 rzodkiewek przekrojonych na pół
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g oleju
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 – 25 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kapustę, rozdrobnić7-10 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, marchewkę i rzodkiewkę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę, olej, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i oregano, przemieszać kopystką, następnie wymieszać15 s//obr. 4. Surówkę z młodej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.