Surówka z białej kapusty z rzodkiewkową salsą
120 kcal /
500 kJKalorie
500 kJKalorie
4.61 gBiałko
12.44 gWęglowodany
5.62 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 150 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- Salsa rzodkiewkowa: 150
- g rzodkiewki
- 150 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się kapusta.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się kapusta i marchewka, wymieszać kopystką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rzodkiewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać twaróg, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować5 s/obr. 7. Surówkę z białej kapusty polać salsą rzodkiewkową, dokładnie wymieszać kopystką.
- Surówkę z białej kapusty z rzodkiewkową salsą podawać jako dodatek do dań głównych.
