Surówka z białej kapusty z rzodkiewkową salsą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
120 kcal /
500 kJ
Kalorie
4.61 gBiałko
12.44 gWęglowodany
5.62 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g białej kapusty pokrojonej na kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 150 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • Salsa rzodkiewkowa: 150
  • g rzodkiewki
  • 150 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się kapusta.
  3. Do naczynia miksującego włożyć jabłko, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do miski, w której znajduje się kapusta i marchewka, wymieszać kopystką, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć rzodkiewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Rzodkiewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać twaróg, oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny, zmiksować5 s/obr. 7. Surówkę z białej kapusty polać salsą rzodkiewkową, dokładnie wymieszać kopystką.
  6. Surówkę z białej kapusty z rzodkiewkową salsą podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry