Surówka z kalarepy (TM5)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
91.8 kcal /
384 kJ
Kalorie
1.4 gBiałko
11.5 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g kalarepy pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 150 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 120 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 1 – 2 łyżki oleju
  • 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kalarepę, marchewkę i jabłko, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć jabłko. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte jabłko pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte składniki przełożyć do miski do sałatki.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć kalarepę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Startą kalarepę przełożyć do miski z jabłkiem i marchewką. Do miski dodać olej, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Surówkę z kalarepy podawać udekorowaną szczypiorkiem, jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry