Surówka rainbow slaw (TM6)
157.4 kcal /
658.6 kJKalorie
658.6 kJKalorie
1.4 gBiałko
8.7 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g różyczek brokułu (opcjonalnie)
- 250 g marchewki z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
- 250 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- ½ – 1
- cebula przekrojona na pół
- 10 – 20 rzodkiewek
- ½ – 1
- pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 20 g białego octu winnego
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ziarna sezamu, białego prażone, do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brokuł, marchewkę i kapustę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną kapustę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć rzodkiewki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć brokuł. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozdrobnioną pietruszkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać majonez, ocet, kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Sos przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, wymieszać. Surówkę rainbow slaw podawać posypaną sezamem jako dodatek do dań głównych.
