Surówka z marchewki, selera i jabłka (TM6)
100.5 kcal /
420.6 kJKalorie
420.6 kJKalorie
2.5 gBiałko
16.8 gWęglowodany
3.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 200 g korzenia selera pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 300 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 2 – 3 łyżki jogurtugreckiego
- 1 łyżka majonezu
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłko, seler i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone marchewki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważony seler. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starte warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski, dodać jogurt, majonez, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać kopystką. Surówkę marchewki, selera i jabłka podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.