Sałatka ziemniaczana z boczkiem i roszponką

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
400 kcal /
1677 kJ
Kalorie
11 gBiałko
39 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 – 250 g kostek boczku parzonego, wędzonego
  • 560 g wody
  • 1000 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
  • ½
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
  • 200 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 20 g białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 g roszponki
  • 100 g rukwi wodnej
  • 20 – 30 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej boczek, następnie przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię, smażyć do momentu, aż boczek będzie złotobrązowy i chrupiący. W tym czasie kontynuować przygotowanie sałatki. Boczek po usmażeniu przełożyć z powrotem do miski.
  2. Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną cześć przystawki Varoma, odważyć do niej 600 g ziemniaków, oprószyć solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g ziemniaków, oprószyć solą, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ziemniaki przełożyć do dużej miski z boczkiem, odstawić do ostudzenia. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać 60 g wody, ocet, musztardę i sól, gotować3 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do ziemniaków z boczkiem, dokładnie wymieszać.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i boczkiem, odważyć do niej roszponkę i oliwę, całość dokładnie wymieszać kopystką, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Sałatkę ziemniaczaną podawać jako przystawkę.
Przewijanie do góry