Sałatka ziemniaczana z boczkiem i roszponką
400 kcal /
1677 kJKalorie
1677 kJKalorie
11 gBiałko
39 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 – 250 g kostek boczku parzonego, wędzonego
- 560 g wody
- 1000 g ziemniaków pokrojonych w 5 mm plastry
- ½
- łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia ziemniaków
- 200 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 20 g białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 g roszponki
- 100 g rukwi wodnej
- 20 – 30 g oliwy z oliwek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej boczek, następnie przełożyć na mocno rozgrzaną patelnię, smażyć do momentu, aż boczek będzie złotobrązowy i chrupiący. W tym czasie kontynuować przygotowanie sałatki. Boczek po usmażeniu przełożyć z powrotem do miski.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną cześć przystawki Varoma, odważyć do niej 600 g ziemniaków, oprószyć solą. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g ziemniaków, oprószyć solą, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, ziemniaki przełożyć do dużej miski z boczkiem, odstawić do ostudzenia. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 60 g wody, ocet, musztardę i sól, gotować3 min/100°C//obr. 1. Przełożyć do ziemniaków z boczkiem, dokładnie wymieszać.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i boczkiem, odważyć do niej roszponkę i oliwę, całość dokładnie wymieszać kopystką, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Sałatkę ziemniaczaną podawać jako przystawkę.