Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
113.3 kcal /
474.2 kJ
Kalorie
4 gBiałko
17 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g jabłka, zielonego bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 250 g brokułu różyczki i obrana łodyga, pokrojona na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g ogórka z odkrojonymi końcówkami
  • 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • Sos green goddess: 10
  • g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 15 g liści bazylii, świeżych
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 – 150 g awokado (1 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 130 g jogurtu naturalnego
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 50 g rukoli
  • 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 łyżki orzechów, mieszanychgrubo posiekanych
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłko, brokuł, ogórek i kapustę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną kapustę pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski do sałatki, odstawić.
  4. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony brokuł. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starty brokuł pozostawić w pojemniku.
  5. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać awokado, jogurt, szpinak, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować15 s/obr. 5. Sos przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi składnikami, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę zielonej bogini (green goddess) posypać orzechami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry