Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM6)
113.3 kcal /
474.2 kJKalorie
474.2 kJKalorie
4 gBiałko
17 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g jabłka, zielonego bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 250 g brokułu różyczki i obrana łodyga, pokrojona na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g ogórka z odkrojonymi końcówkami
- 250 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- Sos green goddess: 10
- g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 15 g liści bazylii, świeżych
- 1 ząbek czosnku
- 120 – 150 g awokado (1 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 130 g jogurtu naturalnego
- 50 g liści szpinaku baby, świeżych
- 50 g rukoli
- 10 g szczypiorku, świeżego pokrojonego na 1 cm kawałki
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 3 łyżki orzechów, mieszanychgrubo posiekanych
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jabłko, brokuł, ogórek i kapustę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną kapustę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważony ogórek. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski do sałatki, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony brokuł. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starty brokuł pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać awokado, jogurt, szpinak, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, zmiksować15 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować15 s/obr. 5. Sos przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi składnikami, dokładnie wymieszać kopystką. Sałatkę zielonej bogini (green goddess) posypać orzechami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
