Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim
380.5 kcal /
1593.1 kJKalorie
1593.1 kJKalorie
12 gBiałko
29 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos: 70
- g oliwy z oliwek
- 60 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g octu
- 15 g musztardy Dijon
- ¼
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Sałatka: 500
- g wody
- 500 g ziemniaków, młodych obranych (Ø 3-3,5 cm)
- 1 pęczek zielonych szparagów bez twardych końców (ok. 330g)
- 300 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 150 g sera korycińskiego pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego oliwę, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnać kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Dodać ocet, musztardę, sól i pieprz, mieszać2 min/obr. 3, w tym czasie stopniowo wlewać odważoną wcześniej oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, ułożyć w niej szparagi, gotować na parze kolejne10 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ziemniaki przełożyć do dużej miski. Szparagi pokroić na mniejsze kawałki, dodać do ziemniaków.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z ziemniakami i szparagami, odważyć do niej pomidory i ser, polać wcześniej przygotowanym sosem, dokładnie wymieszać kopystką.
- Sałatkę ze szparagami, młodymi ziemniakami i serem korycińskim podawać jako przystawkę.