Sałatka ze szparagami i kaszą jaglaną
337.1 kcal /
1411.3 kJKalorie
1411.3 kJKalorie
10.9 gBiałko
27.1 gWęglowodany
21.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy (zalewę zachować), przekrojonych na pół
- 140 g sera typu feta pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 8 gałązek tymianku, świeżego
- 4 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
- ½ – 1
- ząbek czosnku
- 20 – 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżki cukru
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g kaszy jaglanej
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 210 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
- rzeżucha ilość do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej suszone pomidory i fetę, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć tymianek, bazylię i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 50 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, wymieszać1 min/obr. 4. Dressing przelać do innego naczynia.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Włożyć koszyczek z opłukaną kaszą.
- Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze szparagi przełożyć do miski z pomidorami i fetą, odstawić.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę, odstawić na 10-15 min do ostudzenia, następnie przełożyć do miski z sałatką, dodać dressing, wymieszać dokładnie kopystką. Udekorować rzeżuchą. Sałatkę ze szparagami i kaszą jaglaną podawać na ciepło lub zimno.