Sałatka ze szparagami i brązowym ryżem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
172 kcal /
724 kJ
Kalorie
5.1 gBiałko
25 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g zielonych szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 200 g pieczarek umytych, pokrojonych w plastry
  • 50 g sosu sojowego plus dodatkowa ilość do przyprawienia warzyw
  • 200 g ryżu brązowego, długoziarnistego
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 20 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
  • 15 g miodu
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g ziaren sezamu, białego do dekoracji
  • 30 g słonecznika łuskanego do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W dolnej części przystawki Varoma umieścić szparagi, na wkładzie Varomy ułożyć pieczarki, całość skropić sosem sojowym, nałożyć pokrywę Varomy i odstawić.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, dokładnie opłukać ryż pod bieżącą wodą, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1.
  4. Odstawić przystawkę Varoma. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Opróżnić naczynie miksujące, następnie dokładnie umyć i osuszyć.
  5. Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, sok z cytryny, dodać miód, wymieszać4 s/obr. 3.
  6. Wymieszać30 s/obr. 3, w tym samym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  7. Do miski włożyć ryż, szparagi, pieczarki, całość polać powstałym sosem i dokładnie wymieszać.
  8. Podawać udekorowane sezamem i ziarnami słonecznika, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry