Sałatka ze szparagami i brązowym ryżem
172 kcal /
724 kJKalorie
724 kJKalorie
5.1 gBiałko
25 gWęglowodany
7.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g zielonych szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 200 g pieczarek umytych, pokrojonych w plastry
- 50 g sosu sojowego plus dodatkowa ilość do przyprawienia warzyw
- 200 g ryżu brązowego, długoziarnistego
- 1000 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 20 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
- 15 g miodu
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g ziaren sezamu, białego do dekoracji
- 30 g słonecznika łuskanego do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- W dolnej części przystawki Varoma umieścić szparagi, na wkładzie Varomy ułożyć pieczarki, całość skropić sosem sojowym, nałożyć pokrywę Varomy i odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, dokładnie opłukać ryż pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze30 min/Varoma/obr. 1.
- Odstawić przystawkę Varoma. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostygnięcia. Opróżnić naczynie miksujące, następnie dokładnie umyć i osuszyć.
- Do naczynia miksującego wlać sos sojowy, sok z cytryny, dodać miód, wymieszać4 s/obr. 3.
- Wymieszać30 s/obr. 3, w tym samym czasie stopniowo wlewać oliwę na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływała cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Do miski włożyć ryż, szparagi, pieczarki, całość polać powstałym sosem i dokładnie wymieszać.
- Podawać udekorowane sezamem i ziarnami słonecznika, bezpośrednio po przygotowaniu.