Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
231.2 kcal /
967.2 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
21.6 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera cheddar, jasnego pokrojonego w 1-2 cm kostkę
  • 400 – 500 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 pomarańczę pokrojoną na kawałki
  • 4 orzechy pekan posiekane
  • 4 orzechy włoskie, łuskane posiekane
  • 1 łyżeczka nasion chia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser cheddar, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
  3. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny i sok z pomarańczy, dodać sól, wymieszać10 s/obr. 3. Przygotowany dressing przelać do miski ze spiralizowanymi jabłkami, wymieszać. Dodać pomarańczę, orzechy, odważony ser cheddar i nasiona chia. Sałatkę ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry