Sałatka ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem (TM6)
231.2 kcal /
967.2 kJKalorie
967.2 kJKalorie
4.8 gBiałko
21.6 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera cheddar, jasnego pokrojonego w 1-2 cm kostkę
- 400 – 500 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 1 pomarańczę pokrojoną na kawałki
- 4 orzechy pekan posiekane
- 4 orzechy włoskie, łuskane posiekane
- 1 łyżeczka nasion chia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser cheddar, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować jabłko do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi jabłkami. Przełożyć do dużej miski, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny i sok z pomarańczy, dodać sól, wymieszać10 s/obr. 3. Przygotowany dressing przelać do miski ze spiralizowanymi jabłkami, wymieszać. Dodać pomarańczę, orzechy, odważony ser cheddar i nasiona chia. Sałatkę ze spiralizowanych jabłek z cytrusowym dressingiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.