Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
228.1 kcal /
955.1 kJ
Kalorie
12 gBiałko
23 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów laskowych, prażonych bez skórek (patrz wskazówka)
  • 100 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
  • 1200 g wody
  • ½
  • łyżeczki nasion kozieradki mielonych
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 30 – 40 g sosu ostrygowego
  • 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 170 – 200 ggrejpfruta (1 szt.), pokrojonego w 1,5 cm kostkę
  • 75 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 1 łyżeczka czosnku, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kozieradkę i sól, włożyć koszyczek z opłukaną soczewicą, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze12-14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną soczewicę przełożyć do miski do sałatki.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z soczewicą, odważyć do niej sos ostrygowy, szczypiorek, grejpfrut i fetę, dodać rozdrobnione orzechy i czosnek, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry