Sałatka z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem
228.1 kcal /
955.1 kJKalorie
955.1 kJKalorie
12 gBiałko
23 gWęglowodany
11.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g orzechów laskowych, prażonych bez skórek (patrz wskazówka)
- 100 g żółtej soczewicy, suszonej Melvit
- 1200 g wody
- ½
- łyżeczki nasion kozieradki mielonych
- ½
- łyżeczki soli
- 30 – 40 g sosu ostrygowego
- 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
- 170 – 200 ggrejpfruta (1 szt.), pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- 75 g sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1 łyżeczka czosnku, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego soczewicę, bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą (patrz wskazówka), odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać kozieradkę i sól, włożyć koszyczek z opłukaną soczewicą, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze12-14 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną soczewicę przełożyć do miski do sałatki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z soczewicą, odważyć do niej sos ostrygowy, szczypiorek, grejpfrut i fetę, dodać rozdrobnione orzechy i czosnek, wymieszać za pomocą kopystki. Sałatkę z żółtej soczewicy z fetą, orzechami laskowymi i grejpfrutem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.