Sałatka z wołowiną, rukolą i pomidorkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
805 kcal /
3368 kJ
Kalorie
35 gBiałko
9 gWęglowodany
67 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g rukoli
  • 120 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 40 g jabłuszek kaparowych, w zalewie odsączonych, przekrojonych na pół (patrz wskazówka)
  • (opcjonalnie)
  • 40 g oleju
  • 50 g cebuli pokrojonej w 5 mm piórka
  • 200 g steku z udźca wołowego (rumsztyku) pokrojonego w 4-5 cm paski
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • 1 awokado dojrzałe, obrane, bez pestki
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 10 g soku z limonki
  • 10 g miodu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rukolę, pomidorki i jabłuszka kaparowe, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać cebulę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wołowinę i rozmaryn, rumienić Wysokie Temp. . W tym czasie pokroić awokado w 1 cm kostkę, przełożyć do miski z pomidorkami, rukolą i jabłuszkami kaparowymi.
  4. Przełożyć zrumienioną cebulę i wołowinę wraz z płynem z rumienienia mięsa do miski z sałatką, odrzucając rozmaryn, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, dodać pozostałe 20 g oleju, sok z limonki, miód, sól i pieprz, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Sałatkę polać dressingiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
  6. Sałatkę z wołowiną, rukolą i pomidorkami podawać jako przystawkę bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry