Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem
447.5 kcal /
1873.6 kJKalorie
1873.6 kJKalorie
23.2 gBiałko
31.5 gWęglowodany
27 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynowana czerwona cebula: 100
- g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm plastry
- wrząca woda ilość do sparzenia cebuli
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- ½
- łyżeczki nasion kolendry
- 100 g octu jabłkowego
- 40 g wody
- 1 łyżeczka miodu płynnego
- 1 łyżeczka cukru
- ¼
- łyżeczki soli
- Sałatka i pesto z oscypkiem: 500
- g wody
- 500 g ziemniaków, młodych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
- 500 g ziemniaków (Ø ok. 4 cm), obranych, pokrojonych w ćwiartki
- 40 g ziaren słonecznika łuskanych
- 80 – 100 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
- 80 – 100 g wędzonego żółtego sera typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku mały
- 20 – 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
- 1 gałązka czyku, świeżego tylko liście
- (opcjonalnie)
- 60 g oleju słonecznikowego
- 60 g oleju rzepakowego
- ½
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 200 g filetów z pstrąga wędzonego podzielonych na 3-4 cm kawałki
- 60 g rukoli
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego cebulę. Koszyczek z cebulą włożyć do miski, wlać taką ilość wrzątku, aby cebula była zakryta, odstawić na ok. 2 min, następnie odsączyć, przełożyć do słoika, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziele angielskie, liść laurowy, goździk i kolendrę, rozdrobnić10 s/obr. 8.
- Dodać ocet, wodę, miód i sól, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1. Przelać do słoika ze sparzoną cebulą, zakręcić, odstawić na min. 30 min (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sałatkę. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1lub do miękkości ziemniaków. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 20 min do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki przełożyć do dużej salaterki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik.
- Na suchej patelni uprażyć odważony słonecznik, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Około ⅓ rozdrobnionego oscypka przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 20 g uprażonych ziaren słonecznika, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk, olej, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do salaterki z ziemniakami, wymieszać delikatnie kopystką.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić salaterkę z ziemniakami i pesto, odważyć do niej pstrąga i rukolę, odstawić. Marynowaną cebulę odsączyć za pomocą koszyczka, usunąć większe kawałki przypraw. Cebulę dodać do sałatki, wymieszać delikatnie kopystką.
- Sałatkę z wędzonym pstrągiem i pesto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną pozostałym rozdrobnionym oscypkiem i pozostałymi uprażonymi ziarnami słonecznika.