Sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto z oscypkiem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
447.5 kcal /
1873.6 kJ
Kalorie
23.2 gBiałko
31.5 gWęglowodany
27 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Marynowana czerwona cebula: 100
  • g czerwonej cebuli pokrojonej w 3-4 mm plastry
  • wrząca woda ilość do sparzenia cebuli
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 goździk
  • ½
  • łyżeczki nasion kolendry
  • 100 g octu jabłkowego
  • 40 g wody
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • Sałatka i pesto z oscypkiem: 500
  • g wody
  • 500 g ziemniaków, młodych (Ø ok. 4 cm), nieobranych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 500 g ziemniaków (Ø ok. 4 cm), obranych, pokrojonych w ćwiartki
  • 40 g ziaren słonecznika łuskanych
  • 80 – 100 g oscypka pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 – 100 g wędzonego żółtego sera typu Rolada Ustrzycka, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku mały
  • 20 – 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście (1 pęczek)
  • 1 gałązka czyku, świeżego tylko liście
  • (opcjonalnie)
  • 60 g oleju słonecznikowego
  • 60 g oleju rzepakowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 200 g filetów z pstrąga wędzonego podzielonych na 3-4 cm kawałki
  • 60 g rukoli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego cebulę. Koszyczek z cebulą włożyć do miski, wlać taką ilość wrzątku, aby cebula była zakryta, odstawić na ok. 2 min, następnie odsączyć, przełożyć do słoika, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziele angielskie, liść laurowy, goździk i kolendrę, rozdrobnić10 s/obr. 8.
  3. Dodać ocet, wodę, miód i sól, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1. Przelać do słoika ze sparzoną cebulą, zakręcić, odstawić na min. 30 min (patrz wskazówka). W tym czasie przygotować sałatkę. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1lub do miękkości ziemniaków. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić na ok. 20 min do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki przełożyć do dużej salaterki, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik.
  6. Na suchej patelni uprażyć odważony słonecznik, odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oscypek, rozdrobnić10 s/obr. 6. Około ⅓ rozdrobnionego oscypka przesypać do innego naczynia, odstawić.
  8. Do naczynia miksującego dodać 20 g uprażonych ziaren słonecznika, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk, olej, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 4-7, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do salaterki z ziemniakami, wymieszać delikatnie kopystką.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić salaterkę z ziemniakami i pesto, odważyć do niej pstrąga i rukolę, odstawić. Marynowaną cebulę odsączyć za pomocą koszyczka, usunąć większe kawałki przypraw. Cebulę dodać do sałatki, wymieszać delikatnie kopystką.
  10. Sałatkę z wędzonym pstrągiem i pesto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną pozostałym rozdrobnionym oscypkiem i pozostałymi uprażonymi ziarnami słonecznika.
Przewijanie do góry