Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM6)
371.6 kcal /
1554.6 kJKalorie
1554.6 kJKalorie
20.1 gBiałko
12.5 gWęglowodany
27.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g truskawek, świeżych
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 g orzeszków piniowych
- 15 g orzechów włoskich, łuskanych
- 1 ząbek czosnku
- 40 g liści bazylii, świeżych
- 70 g oliwy z oliwek
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- 1 kulka sera burrata (250g)
- rukola (ok. 40g), do podania
- pieprz, świeżo mielony do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć pojedynczo odważone truskawki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10.
- Dodać orzeszki piniowe, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Pesto przełożyć do innego naczynia, odstawić. Na półmisku rozłożyć pokrojone truskawki i rukolę, ułożyć burratę. Nałożyć 2-4 łyżki pesto (patrz wskazówka), oprószyć pieprzem. Sałatkę z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto podawać jako samodzielne danie lub dodatek.